MASAJUL SOMATIC GENERAL
MASAJUL SOMATIC GENERAL – ansamblu de tehnici de masaj care se adresează întregului corp: membre inferioare şi superioare, cap şi gât, spate şi abdomen.
Masajul somatic general practicat azi în lumea occidentală are la bază masajul suedez.
O şedinţă de masaj somatic general, deşi are la bază o schemă comună, generală, diferă de la un terapeut la altul, în funcţie de tehnica, experienţa şi măiestria terapeutului şi nevoile beneficiarului.
Intensitatea masajului nu este una predefinită, ea poate fi variabilă în funcţie de scopul masajului, toleranţa beneficiarului şi zona de lucru.
În general este valabilă regula că masajul de relaxare este mai puţin intens decât cel de tonifiere.
Cum plecăm, ca orice profesie medicală, de la sintagma „în primul rând să nu facem rău”, este util să menţionăm că masajul are şi unele contraindicaţii.
Contraindicaţii ale masajului:
-
Bolile tumorale maligne
-
Tromboflebita
-
Sindromul posttrombotic
-
Bolile infecţioase
-
Febra
-
Bolile de piele
-
Rănile, fracturile, arsurile
-
Coagulopatiile
Masajul somatic general are două subcategorii importante:
1.Masajul somatic general de relaxare combină tehnici de masaj care au ca scop relaxarea musculară, asuplizarea ţesutului conjunctiv, îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi limfatice şi eliberarea de mediatori chimici (de exemplu endorfinele) care promovează relaxarea la nivelul întregului organism.
Beneficiile acestui tip de masaj sunt aproape universale dar cei care apelează cel mai frecvent la el sunt: persoanele cu profesii sedentare, persoanele expuse la stress prelungit şi cele care se expun frecvent la posturi neadecvate, generatoare de contractură musculară.
Dacă analizăm cu atenţie, o mare parte dintre noi, face parte din una sau mai multe din categoriile de mai sus.
De multe ori primesc din partea prezumtivilor beneficiari o serie de întrebări care reflectă atitudinea majorităţii vis-a-vis de masajul de relaxare:
-
Masajul de relaxare este doar un răsfăţ?
Dacă relaxarea noastră fizică şi mentală este un moft, atunci da şi ce facem pentru a ajunge în acel status poate fi considerat răsfăţ?
Dar poate ar fi mai util să considerăm bunăstarea noastră o necesitate și nu un lux!
-
Masajul îmbunătăţeşte anumiţi parametrii biologici corelaţi cu sănătatea?
Da, cu siguranţă!
Masajul crește circulaţia limfatică de 25 de ori, intervine benefic asupra tuturor structurilor pe care le vizează: muşchi, piele, ţesut conjunctiv, articulaţii şi receptori ai sistemului nervos, sistem circulator, etc.
2.Masajul somatic general de tonifiere pleacă tot de la schema generală a masajului suedez dar tehnicile sunt adaptate ca ritm, alternare şi intensitate pentru a viza tonifierea musculară.
Masajul de tonifiere nu are ca scop obţinerea durerii, un grad oarecare de tensiune poate fi resimţit ca urmare a manevrelor mai profunde dar nu vorbim de disconfort ci cel mult de percepţia zonelor cu disfuncţie.
Utilizarea manevrelor profunde de petrisaj şi tapotament aduce beneficii în tratarea unor condiţii inestetice ale pielii și ţesutului celular subcutanat, respectiv denivelările asociate procesului celulitic.
Masajul de tonifiere este un adjuvant în remodelarea acestui tip de ţesut dar termenul de masaj anticelulitic este mult prea hazardat.
MASAJUL TERAPEUTIC
Este acel tip de masaj, apanaj al specialiștilor cu pregătire medicală, care are ca scop ameliorarea unor condiţii patologice de la nivelul structurilor sistemului locomotor.
Structurile vizate sunt: muşchii, ţesuturile moi periarticulare, ligamentele, capsula articulară, tendoanele dar şi aderenţele fibroase, punctele de miogeloză şi totalitatea proceselor patologice.
Masajul terapeutic este o piesă importantă în recuperarea afecţiunilor care grevează ansamblul mio-artro-kinetic.
Execuţia corectă, eficientă și în siguranţă a unui masaj medical necesită din parte terapeutului cunoştinţe avansate de anatomie, fiziologie și patologie.
Pe lânga manevrele specifice masajului somatic clasic, masajul terapeutic are în arsenal şi o serie de tehnici speciale, strechinguri pasive şi active, mobilizări articulare şi chiar tehnici de facilitare neuro-proprioceptivă.
Cel mai frecvent tip de masaj terapeutic este cel adresat spatelui.
Spatele este zona cel mai greu încercată de sedentarism, posturile vicioase, ridicarea de greutăţi, absenţa exerciţiilor fizice şi evident de gravitaţie.
Statistic, 90% dintre membrii speciei umane, vor experimenta în cursul vieţii cel puţin un tip de durere de spate.
Soluţia ideală este combaterea factorilor favorizanţi, respectiv a celor enumeraţi mai sus. Tot statistic, acest lucru pare mai uşor de spus decât de făcut.
Şi aici intervine masajul terapeutic al spatelui: o serie de manipulări manuale ale muşchilor, tendoanelor, ligamentelor şi capsulelor articulare de la nivelul spatelui. Acest tip de masaj înglobează intervenţii asupra tuturor structurilor spatelui de la nivelul osului sacru până la articulaţia dintre craniu si coloana vertebrala cervicală.
Manevrele sunt executate cu presiune crescută, nu neaparat pe zonele dureroase (zona afectată nu coincide, de multe ori, cu cea dureroasă). Durerea în cursul masajului terapeutic nu este obligatorie, dar poate apărea în anumite zone, ea trebuie sa fie cel mult moderată, în cazul în care apare disconfortul, intensitatea trebuie sa scadă, motiv pentru care comunicarea între beneficiar si terapeut va fi permanentă.
O rutină de masaj terapeutic al spatelui durează circa 30 minute. Specialistii nu recomandă prelungirea unui masaj terapeutic mai mult de 40 minute, la cererea beneficiarului, sedinţa se poate completa cu alte tipuri de masaj (reflexoterapie, masaj de tonifiere al membrelor inferioare, etc.)
Efectele se vor simţi de la prima sedinţă, în primele zile este posibil ca, în unele zone sa apară redori sau durere, datorate mobilizării unor structuri contracturate sau intensificarii circulaţiei în zone în care era deficitară. Nu vă faceţi griji, este normal!
Pentru a fi realmente eficient, masajul terapeutic al spatelui trebuie efectuat cu regularitate, o dată pe săptămână cel puţin.
Ideal ar fi ca el să se iniţieze înainte de apariţia durerii (de cele mai multe ori dezechilibrele musculare de la nivelul spatelui preced cu luni sau ani apariţia durerii).
Contraindicatiile masajului terapeutic sunt cele ale masajului în general: cancerul de orice tip, infecţiile acute, fracturi/entorse/luxaţii ale zonei de masat, răni deschise, arsuri, micoze si eczeme, tromboflebita, criza hipertensivă, febra.
DRENAJUL LIMFATIC MANUAL
Este o terapie care necesită o specializare suplimentară a terapeutului şi se adresează sistemului limfatic.
Limfa este unul dintre lichidele circulante ale organismului uman, cu rol în transportul nutrienţilor, factorilor de reparare celulară, anticorpilor spre celule și a reziduurilor provenite din metabolismul celular spre venele în care se varsă.
Circuitul limfei în corpul uman este relativ lent în mod fiziologic.
Unele condiţii cum ar fi: sedentarismul, deshidratarea, deficitul valvular al venelor membrelor inferioare, celulita, obezitatea, contracturile musculare, obstacolele create de anumite intervenţii chirurgicale, boli sau traumatisme, pot încetini şi mai mult viteza de deplasare a limfei.
Rezultatul: pe de o parte limfa îşi va diminua rolul de transportor, pe de alta parte va stagna şi se vor instala limfedemele (umflarea anumitor zone, în care limfa staţionează).
Este important de ştiut ca orice tip de masaj creşte circulaţia limfatică de circa 20 de ori (dovada este efectul diuretic al masajului).
O şedintă de drenaj limfatic, corect executat, poate augmenta circulaţia limfatica de 50 de ori.
Drenajul limfatic manual este indicat în multe situaţii, cele mai importante fiind:
-
ameliorarea şi profilaxia retenţiei de apă în ţesuturi (edeme)
-
refacerea statusului imun
-
revitalizarea organismului după condiţii debilitante
-
menţinerea sau recuperarea stării de bine general
-
adjuvant în rutinele care vizează scăderea în greutate (alaturi de dietă, exerciţii fizice si consumul ideal de apă)
-
la debutul unei serii de tratamente corporale
-
după liposuctie chirurgicală
-
după mastectomie
O sedinţă durează circa 60 minute, foloseşte manevre specifice, nu este dureros sau neplăcut.
În perioada în care o persoană beneficiaza de acest tip de masaj, consumul zilnic de apă trebuie să atingă cel puţin 2 litri pe zi (obicei recomandat oricărui adult sănătos, pe tot parcursul vieţii)!
Contraindicaţii ale drenajului limfatic: cancerul de orice tip, infecţiile acute, fracturi/entorse/luxaţii ale zonei de masat, răni deschise, arsuri, micoze si eczeme, tromboflebita, criza hipertensivă, febra.
REFLEXOTERAPIA
Principiul de bază al reflexoterapiei îl constituie manipularea prin presoterapie a zonelor reflexe existente pe suprafaţa corpului, care corespund unor organe, structuri şi sisteme aflate la distanţă. Zone reflexe există, se pare, la nivelul mâinilor, picioarelor, lobilor urechii, etc.
Zona cel mai uşor de abordat, cea mai cartografiată şi cel mai frecvent utilizată este la nivelul tălpii şi feţei dorsale a piciorului.
Funcţionarea defectuoasă a unui anumit organ sau sistem, se reflectă prin acumularea de săruri cristaline provenite din metabolismul deficitar, in zonele reflexe corespondente.
Aşadar reflexologia (disciplina care se ocupă cu studiul zonelor reflexe) are doua componente: reflexodiagnosticul, respectiv identificarea zonelor cu probleme si reflexoterapia, respectiv tratarea problemelor identificate.
O şedintă de reflexoterapie are următoarea structură:
-
încălzirea zonei prin manevre introductive de masaj la nivelul piciorului si gambei
-
presiuni, alunecări, rotaţii cu unul sau mai multe degete pe zonele vizate
-
relaxarea şi mobilizări de final.