Recuperare pareză facială periferică

Pareza facială periferică sau pareza idiopatică Bell este o afecțiune de cauză neprecizabilă, care implică nervul cranian VII și care afectează o jumătate de față. Apariția parezei este precedată adesea de o durere de tip junghi în spatele urechii de aceeași parte și are pacientul resimte o amorțeală ( parestezie) pe zona afectată. Sugestivă din punct de vedere obiectiv este triada: pacientul nu poate încreți frunte, nu ne poate arăta dinții și nu poate închide ochiul pe partea afectată. Așadar, acest tip de pareză afectează atât etajul superior al feței, cât și cel inferior, pe când pareza centrală ( din AVC) afectează doar partea inferioară.

 

Acest tip de pareză poate apărea la orice vârstă și, pentru majoritatea pacienților este temporară: poate dura de la 3 săptămâni la 6 luni. Pentru un procent mic, sechele ale parezei vor rămâne pentru toată viața iar un procent și mai mic vor avea parte de recidive.

Diagnosticul și tratamentul medicamentos sunt de competența medicului neurolog dar profilaxia sechelelor musculare și senzitive țin de munca fizioterapeutului.

Combinația între anumite tehnici de masaj, gimnastica mușchilor mimicii, aplicații locale ale curentului galvanic și acupunctura laser, este considerată ca fiind cea mai eficientă cale de conservare a funcționalității, troficității și tonusului musculaturii implicate.