Recuperarea ortopedico-traumatică este, din multe perspective, partea cea mai complexă a fizioterapiei.
Fie că discutăm de entorse, luxații sau fracturi sau de intervenții chirurgicale de corecție a aparatului locomotor, fără excepție, toate au nevoie de recuperare.
În ce constă recuperarea sechelelor posttraumatice?
Imediat ce ortopedul sau chirurgul dă undă verde, pacientul ar trebui examinat de fizioterapeut pentru stabilirea celei mai eficiente conduite.
În general, recuperarea constă în gimnastică medicală ( kinetoterapie) dar, pentru rezultate optime, aceasta poate fi acompaniată de multiplele terapii din arsenalul fizioterapeutului: terapia manuală, laserterapia, electroterapia, tapingul, termoterapia, drenajul limfatic.
Cele mai potrivite metode vor fi alese și adaptate fiecărui caz în parte.
Timpul de recuperare, frecvența ședințelor și ritmul acestora vor fi deasemenea adaptate, pe de o parte afecțiunii tratate și, pe de altă parte, posibilităților beneficiarului.
Cel mai important aspect îl reprezintă perspectiva medicinei bazate pe dovezi: fără aportul susținut al fizioterapiei, recuperarea și, mai ales, prevenția sechelelor nu se va face niciodată la nivelul maxim permis de rezultatul tratamentului ortopedic sau chirurgical.