Apariţia la nivelul muşchilor scheletici a punctelor trigger determină ceea ce medicina numeşte sindrom miofascial,
respectiv, mai pe româneşte, durerea cronică de la nivelul muşchilor.
Ce sunt punctele trigger?
Nimic altceva decât celebrele „noduri” musculare ale bunicilor. Doar că, mai recent, medicina a început să le studieze tot mai intens şi au apărut noutăţi surprinzătoare: punctele trigger par a fi cauza multor dureri, la distanţă de locul lor de apariţie şi, de multe ori, cauza principală de limitare a libertăţii de mişcare.
Ca urmare, comunitatea fizioterapeuţilor a început să caute şi să dezvolte metode de neutralizare a acestor puncte dureroase, hiperreactive.
Cele mai frecvent utilizate, în acest moment, sunt:
presoterapia pe punctele trigger – după localizarea palpatorie a acestora se execută presiuni punctate cu intensitate crescândă, de cca 2 minute/ punct. După tratarea punctelor de la nivelul întregii grupe musculare, se realizează streching activ şi pasiv al zonei.
metoda „spray and strech”- punctele localizate la nivelul unui muşchi se inactivează prin aplicarea unui spray care răceşte, urmată de strechingul pasiv prelungit al aceluiaşi muşchi.
Diatermia/electroterapia pe punctele trigger utilizează curentul Tens şi/sau ultrasunetul pentru eliberarea tensiunii musculare şi dezactivarea punctelor trigger.
Tehnica folosită este aleasă de terapeut în funcţie de afecţiune, pacient şi zonele afectate.
Recomandarea generală este să se lucreze maximum o oră pe şedinţă.
O serie terapeutică se indică a cuprinde 10 şedinţe, spaţiate la 1-4 zile, urmată de şedinţe săptămânale de întreţinere, până la dispariţia simptomatologiei.
O şedinţă de terapie trigger points nu este comparabilă cu un masaj de relaxare, deşi durerea este, cel mai frecvent, de intensitate redusă, pacientul participă activ la terapie.
Este bine de ştiut că, la o parte dintre pacienţi, primele 2 – 3 sedinţe sunt urmate de o accentuare a simptomelor.
Eliberarea contracturii de la nivelul fibrelor musculare afectate şi reluarea metabolismului local, poate exacerba durerea, doar că durerea nou apărută nu seamănă cu cea anterioară, ci mai degrabă cu o febră musculară localizată.
Oricum, toate simptomele noi, în cazul în care apar, nu se compară cu durerile şi redoarea de care suferă zilnic persoana afectată iar ele vor dispărea treptat, lăsând loc unei senzaţii de eliberare şi relaxare musculară.
Politica de confidențialitate a fost actualizată în conformitate cu GDPR. Pentru a utiliza site-ul în continuare, trebuie să citești și să agreezi acești termeni.
Deoarece site-ul kinetotim.ro colectează date cu caracter personal în scopul
îmbunătăţirii experienței tale pe site respectiv în scopul efectuării unor analize și statistici de trafic, nu poți accesa acest site dacă nu ești de acord.
Datorita faptului că pluginurile de analize și statistici trafic colectează informații și întrucât adresa IP intră în categoria datelor personale, este nevoie de acordul tău explicit pentru a accesa acest site.
Poți oricând să soliciți vizualizarea/ștergerea datelor tale personale de pe acest site.
Îți recomandam să citești în întregime Politica de Confidențialitate, dar și Termeni și condiții respectiv Politica cookie-urilor.AcceptRefuzCiteşte mai mult